Personporträtt av Emma Svensson för Årets Bild Magasin

Som ett led i min utveckling mot multijournalist har jag börjat skriva och fotografera för Årets Bild Magasin, en tidning med fokus på svensk bildjournalistik. Bakom tidningen står bildtävlingen Årets bild som arrangeras av Pressfotografernas klubb och inititiatvtagare till själva magasinet är ordföranden i Årets Bild tillika fotografen Ola Axman.

Magasinet kommer ut fyra gånger per år och finns än så länge enbart i en digital version. Den kan laddas ner vi iTunes här för läsning på iPad. Till det tredje numret som kom ut i fredags gjorde jag en kort fråga/svar intervju med Paul Hansen samt ett längre personporträtt där jag intervjuade och fotograferade frilansfotografen/fotoentreprenören Emma Svensson aka Rockfotoemma. I tidningen finns förutom flera intervjuer med fotografer även vinnarbilder från 2013 års Årets Bild, inskickade tävlingsbidrag i bland annat porträttklassen och krönikor från Lars Dareberg & Pontus Höök. Personporträttet exklusive Emmas egna bilder publiceras i sin helhet nedan.

TEXT & FOTO NIKLAS LUNDENGÅRD

Som 20-åring startade hon upp Sveriges första bildbyrå för konsertbilder. Tio år senare har hon byggt upp ett eget fotoimperium och är idag en etablerad entreprenör, efterfrågad inspiratör och framgångsrik fotograf. Årets bild har mött fotografen som vill vara en förebild för andra.

Klockan börjar närma sig nio och snart är kvällens lektion på kursen ”Arbeta som fotograf” slut. Utbildningen, den första hon leder i helt egen regi, har samlat fjorton fotografer i lokalen som under hösten ska träffas en gång i veckan för att introduceras till yrket frilansfotograf.

Emma Svensson ligger på soffan med lätt feber och kraftig huvudvärk i den egna studion och ser på när kvällens gästföreläsare, tillika ELLE:s art director, ger feedback på kursdeltagarnas bilder. En intensiv arbetsperiod med lite sömn har tagit ut sin rätt. Arbetsmoralen är hög och en inställd lektion är uteslutet.

- En förkylning kan inte stoppa mig.

Den höga arbetsmoralen har inte kommit på senare tid utan grundlades i tidiga år under uppväxten i Frändefors, en tätort i Vänersborgs kommun.

- Jag hade stor frihet som barn och var allt annat än curlad. Jag fick ta hand om mina tre yngre syskon som liten och fick lära mig saker på egen hand.

I grundskolan gick Emma ut med bäst betyg i klassen. Då var drömmen att bli filmregissör och det naturliga steget var att söka till mediegymnasiet. Entusiasmen för mediebranschen förbyttes snabbt till pessimism eftersom lärarna berättade för eleverna att det inte fanns några jobb och att konkurrensen var för tuff.

BILDBYRÅN ROCKFOTO STARTAS UPP

Parallellt med gymnasiestudierna arbetade Emma på McDonalds, där andra karriärvägar öppnade sig. Kort efter gymnasiet kunde hon titulera sig restaurangchef. Vid sidan om arbetet var den stora passionen rockmusik och konserter. En kväll för snart 10 år sedan gästade det då nyetablerade bandet Mando Diao Göteborg och av någon anledning fick kameran följa med till spelningen. Kameran var ett verktyg hon då inte behärskade men som hon fastnat för under skoltiden.

- Varför jag tog med kameran till just den konserten är en slump.

Det blev startskottet på en karriär som konsertfotograf. En reporter från lokaltidningen tog med sig några av Emmas filmrullar hem efter att ha sett henne plåta under konserten och publicerade en av bilderna i tidningen. Två månader senare registrerade hon webbsidan rockfoto.nu som idag är en bildbyrå med ca 70 frilansande fotografer anslutna, med verksamhet i hela Sverige, kontor i Stockholm och en av fotobranschens schysstaste ersättningsvillkor för fotografer.

- Rockfoto var till en början till för fansen som inte var där på konserterna. Det fanns ingen riktig marknad för konsertbilder då och vår plattform gjorde det möjligt för mig och mina fotovänner att komma in gratis på en massa konserter och festivaler.

FOTOKARRIÄREN TAR FART

2005 och året därpå blev Emma utsedd till årets konsertfotograf. I samband med detta kunde hon säga upp sig från McDonalds och satsa allt på sitt fotograferande. Utmärkelserna blev en entrébiljett till musikbranschen och olika band som Sugarplum Fairy, Mando Diao och The Ark hörde av sig och ville få sina skivomslag fotograferade.

Sedan dess har egna fotouppdrag varvats med utbildningsuppdrag, egna projekt och företagande. Numera är hon inte lika aktiv i Rockfoto varken som fotograf eller i företagsdelen där andra nu sköter det rent operativa.

- Jag har plåtat cirka 2600 konserter under min karriär. I början plåtade jag 365 om året men det går inte att leva på att plåta konserter. Nu gör jag ungefär 20 plåtningar per år.

Andra typer av uppdrag rullar numer in kontinuerligt och i dag går det att välja vilka jobb som passar bäst, vilket gör att hon har en egen plattform att stå på. I dag består arbetet främst av mode- och porträttjobb för kunder som Elle, Rodeo och olika modedesigners men även undervisning samt affärsplanering kring det nya företaget Fotoresor, där fotointresserade erbjuds resor till världens alla hörn. Arbetet tar nästan all tid, något som hon hoppas kunna förändra.

- Jag vill arbeta kanske 120% istället för 200% som jag gjort under lång tid. Det gör att jag måste välja bort vissa saker.

Närmast är hon aktuell med utställningen ”I kroppen min” som turnerar runtom i Sverige till förmån för Cancerfonden där trummisen, journalisten och nära vännen Kristian Gidlunds sista år som cancersjuk dokumenterats. En utställning som i skrivande stund samlat in 125 000 kr i frivilliga entréintäkter till just Cancerfonden.

- Det är det vikigaste projekt jag gjort i mitt liv. Jag beundrar Kristian så mycket för hur han använt sin tid. Jag har stor respekt för hans mod och styrka. Han har lärt mig så mycket.

VILL HJÄLPA ANDRA

I år uppskattar Emma Svensson att det egna bolaget kommer att omsätta drygt 2,5 miljoner kronor. Det mesta går tillbaka till att investera i nya projekt, med fokus på att få fotointresserade att utvecklas samt skapa förbättrade arbetsvillkor i branschen.

- Jag gör inte saker bara för att tjäna pengar. Så länge jag kan överleva på det jag gör är jag nöjd. Mina projekt ska inte enbart vara för mig själv. De ska ha ett större syfte än så. De ska fylla en funktion och bidra till ett bättre samhälle på något sätt. Jag vill vara som Robin Hood. Jag vill ge tillbaka. Jag vet själv hur svårt det var när jag började, att ta mig in någonstans och att bli tagen på allvar samt bli respekterad.

Framtidsdrömmarna är att starta en egen tidning utgiven en till två gånger per år, utan annonser och utan vinstsyfte finansierat ur egen ficka, för att lyfta fram unga fotografer. Ambitionen är också att under 2014 starta upp en byrå där de bästa eventfotograferna skall samlas under ett tak.

- Jag vill inte att det ska gå att få tag på en duktig eventfotograf i Stockholm och betala skitlite pengar, vilket det går i dag. Byrån ska byggas upp enligt samma modell som jag byggde upp Rockfoto.

Emma Svensson menar att den hårda konkurrensen i branschen har gjort att många fotografer försöker skydda sina egna intressen. De ger sig på unga förmågor som försöker ta sig in, vilket gjort att fotograferna inte är enade. Detta utnyttjas av uppdragsgivare som försöker pressa ner ersättningarna, något hon vill förändra.

- Jag är inte helt nöjd med hur fotobranschen ser ut idag. På vissa håll kan den vara ganska elitistisk. Dessutom är den inte jämställd. Jag tycker det skulle vara så mycket bättre om fler fick möjligheten och man såg varandra som kollegor istället för konkurrenter. Jag vill vara med och förändra fotobranschen och bli ihågkommen för det. Många säger att de inte vill vara en förebild och är rädda för att ta det ansvaret, men jag vill vara det.

This entry was posted in Multijournalistik. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>