Niklas Lundengård nu även diplomerad journalist

2010 efter 7,5 års studier inom marknadsföring och medie- & kommunikationsvetenskap samt efter några kortare arbetslivserfarenheter med fokus på politisk kommunikation sökte jag efter en nischkompetens att kunna arbete med. Fotografering var något som lockade. I början såg jag fotograferandet som ett seriöst hobbyprojekt men snabbt blev detta till en seriös satsning där yrket som fotograf lockade. Men jag insåg att hantverket kräver fokus och tid för att bli riktigt bra. Därför sökte jag flera fotoutbildningar.

När jag började plugga foto för 2,5 år sedan på Hällefors Folkhögskola visste jag att fotobranschen var tuff. Efter att ha utforskat det dokumentära nischen i projektet Pendlarstress insåg jag att det var bildjournalistik jag ville satsa på.

Tre redaktionserfarenheter senare från 18 minuter, Dagens Industri och Ljusdals-Posten var insikten att jobbet som renodlad pressfotograf är ett konkurrensutsatt yrke. Att ens få en praktikplats är otroligt svårt om man inte läser på någon av de två bildjournalistiska utbildningar som finns i Sverige. I dag finns det få tidningar som anser att bildjournalister som enbart fotograferar är annat än rent resursslöseri och därför är redigerings-, skriv-, film- och webbkompetenser önskvärda för att ta hem ett jobb. Helst ska man kunna allt.

Jag har parallellt med fotostudier, egna fotoprojekt samt redaktionspraktik frilansat som fotograf. Främst har det blivit kommersiella uppdrag där jag främst arbetat åt Destination Uppsala men också en rad andra uppdragsgivare som Elitidrott Uppsala, Akademikerförbundet SSR och Socialdemokraterna. Det har varit roligt och lärorikt. Men jag inser att det är bildjournalistik som jag främst vill arbeta med. Jag har också insett att jag helst av allt inte vill ge mig in i ett frilansliv med krav på att sälja in jobb dagligen och aldrig veta om man får i hop det vid månadens slut. Det passar inte mig. Jag vill ha trygghet för att kunna prestera. Många anser att det är fotografens vardag. Det är bara att anpassa sig.

Ingen vill anställa en fotograf i dag. Samma förutsättningar gäller för journalister. Överettableringen i journalistbranschen är enorm och antalet jobb minskar i takt med den strukturomvandling som sker i tidningsbranschen där allt fler hellre läser på nätet än papperstidningar. Men samtidigt, i alla fall för mig, har yrket aldrig lockat mer. Möjligheterna att bedriva bra journalistik i dag är enorm med fler medier, fler läsare och bättre tekniska förutsättningar. Därför vill jag satsa.

Som ett led i den satsningen har jag under hösten läst grundkursen i praktisk journalistk på Poppius och till våren ska jag läsa fördjupningskurser med inriktning mot tidningsredigering och reportage. Under denna höst har det därför blivit mindre fotografering och mer studier i journastilk. Kombinationen av mina erfarenheter som frilansfotograf och pressfotograf samt mina nya kunskaper inom skrivande journalistik hoppas jag vara vinnande. Min tidigare ångest för att skriva är som bortblåst och jag ser fram mot att lära mig tidningsredigering till våren. I förlängingen inser jag att jag kommer arbeta mindre med bildjournalistk och mer med annan journalistik. Men just nu känns det bara inspirerande.

Jag kommer inte kunna allt till sommaren. Men jag kommer vara bättre rustad än någonsin för arbetsmarknaden. Målsättningen har för mig aldrig varit tydligare. Inom kort ska jag arbeta på en redaktion som multijournalist. Det finns inget annat.

This entry was posted in Multijournalistik. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

2 Comments

  1. Posted 8 januari, 2014 at 07:45 by Frida Norén | Permalink

    Vad roligt med poppius, reportagekursen är svinkul! Sen vill jag passa på att tacka för de fina orden du delade ut på Uppsalasfinest-podden. Känner mig mäkta stolt och glad över det.
    kram Frida

    • Posted 9 januari, 2014 at 01:48 by admin | Permalink

      Poppius har verkligen varit askul! Självklart är du värd de fina orden. Älskar dina bloggtexter och ser verkligen fram mot att höra pod-avsnittet med dig.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>