Att göra bort sig och sedan göra kunden nöjd

Bengt-Åke-Carlsson-Uttryck

Det sägs att kunden alltid har rätt. Jag har många gånger ifrågasatt den principen. Men nyligen fick jag ett uppdrag av en kund där jag gjorde fel och där de hade rätt.

Allt började med ett mail från AD:n på tidningen Uttryck. Han hade fått nys om mig och önskade att jag skulle porträttera en brasslärare i Enköping. Det var den tydligaste briefen jag fått. En AD som verkligen kunde formulera sig och som visste vad han ville ha.

Jag brukar läsa igenom breefen en sista gång dagen innan fotograferingen för att inte missa något viktigt. Men den här gången dog min dator inklusive min backup kvällen innan. Jag satt uppe hela natten och försökte lösa problemet. Men lyckades inte riktigt. Frustrationen växte och jag la mig i sängen alldeles för sent. Efter några få timmars sömn lyckades jag ta mig upp och åkte sedan till Enköping för att göra jobbet. Jag blev sen och tog mig inte tiden att läsa briefen igen. I stället försökte jag minnas den. Text i en utfallande bild. Och jag mindes att de exempelbilder jag fått var tagna i halvporträtt. Men mitt i min trötthet så glömde jag en viktig detalj. Nämligen att det skulle vara en lugn bakgrund eftersom texten skulle ligga i bilden utan några insprängda textrutor.

Jag blev själv nöjd med porträttet och skickade in bilderna. Dagen efter fick jag svar att några av bilderna var korrupta. Datorn som jag lyckades fixa fungerade inte helt perfekt. Jag skickade då nya bilder. Jag var då redan varse om att jag missat detaljen om en lugn bakgrund i briefen. Men AD:n sa att han var nöjd så jag tänkte att han löser det på något sätt. Drygt tio dagar senare fick jag ett mail där AD:n frågade om jag kunde göra om plåtningen. Det gick tyvärr inte att använda någon av bilderna skrev han i mailet. Jag ringde upp honom och försökte förklara varför det sket sig. Vi båda tyckte att det var ganska jobbigt och kom överens om att jag skulle försöka få till en ny tid med läraren.

Egentligen tycker jag inte att det är problematiskt att en kund vill att man ska plåta om de inte är nöjda. Det enda som var problematiskt var att det skulle ske på relativt kort varsel. Men som professionell hantverkare skäms man när man gjort bort sig. Först levererade jag bilder som inte höll innehållsmässigt och sedan levererade jag bilder som var korrupta.  I första hand skämdes jag eftersom kunden varit så tydlig. Men framförallt skämdes jag över att behöva ringa upp brassläraren igen. Skammen var total.

Jag har bara varit med om detta en gång tidigare. Det var när jag gjorde praktik på Dagens Industri. Jag fick då i uppdrag att fotografera den då nytillträdda VD:n Crister Fritzson för DI Weekend i slutet på 2012. De skulle göra ett större porträtt om honom och hans tankar kring sin nya roll. Jag fick veta att den senaste gången som DI gjorde ett större porträtt på SJ:s VD så ledde det till ramaskri. Fotografen hade nämligen porträtterat VD:n Jan Forsberg liggandes på en räls med huvudet mot spåret i augusti 2010. I handen höll han en färgglad damvippa som han putsade rälsen med. Bilden med den tillhörande rubriken ”SJ-chefen putsar på ryktet” orsakade ramaskri av många olika anledningar. Detta kan du läsa om i Aftonbladet här.

Det var därför känsligt för både SJ och DI när en ny VD skulle porträtteras. Det var viktigt att det det inte skulle bli en ny katastrof. Idéen var att jag skulle sitta med under intervjun och sedan diskutera fram en bra bild som vi kunde använda. Jag följde därför med den nu avlidne reportern Björn Anders Olsson till SJ:s huvudkontor. Under samtalen kom det fram att Crister gillade att löpa. Jag föreslog då att vi skulle ta bilder på honom i ett löpspår under temat ”SJ:s nya VD gör sig redo för vinterns utmaningar”. Crister gillade idéen. Jag presenterade den för DI Weekends redaktör. Även han gillade idéen och bilden togs i början på december.

Jag lyckades även få möjligheten att följa med Crister när han för första gången skulle få se trafikledningen dvs själva hjärtat av SJ. Under samma dag tog jag några porträtt på honom vid centralstationen i Stockholm. Eftersom jag tagit vinterbilder i spåret bad jag Crister ta av sig vinterjackan när vi porträtterade honom på perrongen i Stockholm för att få honom att sticka ut från resenärerna som bar vinterkläder. Eftersom det var ganska lugnt väder så syndes det inte tydligt att det var vinter. Jag tänkte inte så mycket på det. Jag ansåg att jag hade en ganska bra serie av bilder på det tema som vi kommit överens om. Men någon dag före publiceringen slog en stor snöstorm till och lamslog trafiken runtom i Sverige helt. Den ordinarie redaktören var sjuk och den tidigare redaktören tog över rodret. Han ringde upp mig och sa att bilderna inte höll. Jag förklarade hur de kom till. Han hävdade att jag missuppfattat hela idéen med Weekendporträtten. Eller som han uttryckte det. ”Vi kan ju inte ha SJ:s VD ute i löpspåret när hela Sverige är lamslaget”. Och ingen av de andra bilderna jag tagit höll för en dragarbild ansåg den tillförordnade redaktören.

Jag försökte få till en ny fotografering.  Jag ringde flera gånger men SJ:s presstabb förstod var som var i görningen och såg till att det inte gick. I stället fick de ta en riktigt lam bild som jag tog i samband med intervjun. En bild där Crister stirrar på ett gammalt lok. Bredvid det som skulle vara den stora bärande bilden klippte de in rubiker från snökatastrofen. Och det som skulle bli en nystart på relationen mellan SJ och DI blev i stället något helt annat.

I bland blir det inte som man tänkt sig. Men i det senare fallet blev AD:n nöjd efter att jag gjort om bilden på den trumpetande läraren. Den publicerades nyligen i Uttryck som är Lärarförbundets tidning om lärande, estetik och kommunikation. I bildspelet nedan finns den första och andra porträttet samt de båda bilderna på Crister Fritzson.

This entry was posted in Jobb. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>